Alice Weber, la candidata alemanya amb més possibilitats a les eleccions municipals i com ha acabat al segon lloc de la llista electoral de MÉS per Inca
El bateig a la vida política d’Alice Weber realment va tenir lloc al setembre de 2013. En aquell moment, dos dies abans de la gran manifestació en contra del model trilingüe (TIL) a Palma, a la qual més de 100.000 persones sortiren al carrer en contra de la política educativa duita a terme pel partit governant (PP), l’alemanya va parlar davant el plenari del municipi d’Inca.
Com a presidenta d’una Apima i en nom de més de 2000 famílies d’Inca va assenyalar activament tot allò, que en opinió seva s’estava fent malament pel que fa al sistema educatiu balear, durant 15 minuts i en català. “El dia abans estava molt nirviosa”, argumenta Weber. “Però en acabar de parlar, tots els regidors, a excepció dels del PP, així com tots els altres assistents es van aixecar i van aplaudir durant gairebé un minut”.
Avui, la visitadora metge de 39 anys, és una dels dotze candidats alemanys que es presenten a llistes electorals per a les properes eleccions municipals. De tots ells, Weber sembla tenir les millors possibilitats d’entrada a un ajuntament: és candidata a regidora en segon lloc a les llistes de la coalició d’esquerres MÉS al consistori del municipi d’Inca. A diferència d’altres candidats estrangers que es presenten a llistes de grans partits tradicionals, la seva candidatura ni és simbòlica, ni representa un intencionat reclam per captar vots estrangers. Tot al contrari, l’alemanya es va presentar independentment i per voluntat pròpia a les primàries i va acabar a aquest lloc mitjançant els vots obtinguts. Ja tenia nom propi.
El seu començament polític va ser per casualitat i inèrcia a parts iguals. “He acabat una mica empesa per la inèrcia”, creu la nascuda a Königswinter, que viu a l’illa des de fa 24 anys i està casada amb un mallorquí. La seva iniciativa va començar fa més de dos anys, quan va entrar a la Junta directiva de l’Apima, fou elegida com a presidenta poc després i començà a crear comissions de treball i posar en marxa diversos projectes. Xifres de fracàs escolar, massa pocs mestres, aules massificades, massa problemes a l’àrea d’educació per quedar-se amb les mans creuades.
A això s’ha de sumar el TIL, la impartició de matèria educativa a parts iguals en castellà, català i anglès. Evidentment que els alumnes han d’aprendre més anglès, “però no amb aquest nyarro”, opina la mare de dos nins de 6 i 9 anys, sobre projecte més estrepitosament fracassat del Govern Balear. “Utilitzen als nostres infants com conills d’indis”. Abans de començar amb un projecte d’aquesta envergadura, primer cal consens, reforma del magisteri d’educació i millora de la formació del professorat, “no vull que els meus fills parlin spanglish”.
Alice Weber va formar part de conferències i diferents accions, de la Junta Directiva de la Federació d’Associacions de Pares, va fer xarxa amb altres Amipas del municipi i finalment va demanar parlar, mitjançant una petició de participació ciutadana, per ser escoltada davant el plenari municipal. Fou el moment clau. “Vaig tenir la sensació que els polítics no s’escolten”. En lloc d’ocupar-se en argumentar amb l’opositor polític, parlaven entre ells o tocaven el mòbil o l’ipad. Així per l’alemanya es va evidenciar: vol que l’escoltin. Sortir a votar cada quatre anys, ja no li basta.
Arran de la seva participació en el plenari, va començar a tenir contactes amb polítics de tots els partits. Amb la seva reivindicació quant a participació i transparència, les seves conviccions sobre la protecció del medi ambient – les intencions de proteccions en recerca de petroli a Mallorca, la treuen de les seves caselles – així com la seva estima per la llengua pròpia de l’illa, va acabar trobant el seu lloc polític a MÉS, coalició entre el partit sobiranista d’esquerres PSM, l’ecologista Iniciativa Verds i persones independents. “Aquí em sent com a casa”.
El nou partit d’esquerres Podemos, que també demana més transparència, participació i renovació del sistema polític, en cap moment va ser una opció per ella. Sembla que falta experiència política, segons Weber “Podemos primer ha de demostrar”. Ni parlar-li de PP o PSOE, “els partits vells”, sobretot per que no celebren primàries sobre les seves llistes electorals. “No m’inspiren cap ni una confiança ”.
En canvi en el cas de MÉS, qualsevol resident del municipi té la possibilitat de presentar-s’hi, sempre i quan no sigui militant de cap altre partit. Fins i tot podia votar tot aquell inscrit al cens, malgrat que no fos militant MÉS. Alice Weber va entrar a MÉS com persona independent, però actualment és militant de MÉS i fins i tot ja ha tingut la seva primera posada en escena oficial. Ens mostra al seu mòbil el vídeo de la presentació dels candidats de MÉS per Inca, del darrer dia 19 d’abril. “Va ser un dia especial”.
Es troba còmode argumentant i debatent. A la seva família tothom sempre ha tingut la seva pròpia opinió i de sempre s’havia tractat d’intentar convèncer a l’altre. Fins i tot es nota que ara ja li resulta més fàcil en català i castellà, que en el mateix alemany. “Ja pots estar content que estiguem parlant en alemany, que en català i en castellà som una màquina de cosir.”
Quan Weber arribà a Mallorca, amb 15 anys – la seva mare va preferir la qualitat de vida de Mallorca a viure a Alemanya – durant el primer any va estudiar a una escola privada alemanya, però va passar a una escola pública a Alcúdia. “Com adolescent ja pots imaginar que primer no volia partir d’Alemanya, però em vaig aclimatar tot d’una”. Aviat va conèixer al seu home, qui treballa al sector del màrqueting turístic.
També amb el mallorquí es pot dir que hi ha acabat per inèrcia. D’un dia a l’altre va decidir que li diria “Bon dia” al Forner i que es faria seu el mallorquí per sentir-se plenament integrada a l’illa. De fet, aquell que només parla el castellà, pot tenir-ho complicat a la política municipal de Mallorca. A la majoria de consistoris es parla català. Malgrat que MÉS representa el protector de la, durant un període llarg discriminada llengua, aquesta qüestió és tractada de manera pragmàtica al partit, segons l’alemanya – ella usa les llengües de manera indiscriminada.
En la lluita electoral d’Inca, molts ni s’adonarien que els està parlant una alemanya.
Detesta les frases fetes tipus “Necessitam una educació millor”, a contra demanda i ofereix “propostes serioses, concises i concretes” – preferiblement a una conversa en directe, ja que diu que gairebé ningú es llegeix el programa electoral. Cada dia, en acabar la feina, toquen algunes trobades o cafès amb representants d’associacions o plataformes o ciutadans. Dia 07 de maig començarà oficialment la lluita electoral.
En cas de què finalment entrés a l’Ajuntament, a Weber li tocarà compaginar la seva feina – com visitadora metge es recorre els hospitals i clíniques – amb el seu càrrec públic. De cap de les maneres sent la responsabilitat política com opció secundària. En cas d’entrar participant en govern a l’Ajuntament, la política local es convertiria en prioritària. “Serà una decisió molt complicada”