PSM-IV vol que l'Ajuntament d'Inca reclami al Govern el diners compromesos per a rehabilitar els Qânats

PSM-IniciativaVerds vol que l’Ajuntament d’Inca reclami al Govern de les Illes Balears, i en concret a l’Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental (ABAQUA), entitat adscrita a la conselleria de Medi Ambient, els 65.000 euros acordats per a la rehabilitació dels Qânats de la Font de la Canaleta, situat al municipi d’Inca.

Antoni Rodríguez, portaveu de PSM-IniciativaVerds a l’Ajuntament d’Inca, recorda que “des d’ABAQUA es comprometeren amb l’Ajuntament d’Inca a destinar 65.000 euros per a la rehabilitació d’aquest bé etnològic. Fa un any que esperam que l’Ajuntament i ABAQUA firmin aquest conveni. Des de PSM-IV instam a ambdues entitats a desbloquejar aquest assumpte per tal que es puguin iniciar les obres de rehabilitació dels Qânats d’Inca”.

Els qânats són un sistema de galeries subterrànies, possiblement d’origen islàmic i construïdes entre els segles X i XII, tot i que hi ha hagut reformes posteriors, que recollien l’aigua de dos pous veïns, el pou dels Roquetes i el pou de la Canaleta, i la condueixen fins a la superfície. Situats a la zona del Camp d’Oca, a l’antic camí vell de Pollença, van proveir Inca d’aigua durant segles i complien la funció de font municipal.

El portaveu de PSM-IV recorda que aquest bé etnològic està catalogat, amb un dels màxims graus de protecció possible, i que és de propietat municipal. En aquest sentit, Antoni Rodríguez posa de manifest que “tal com recull el nou catàleg de patrimoni d’Inca, l’estat de conservació d’aquest bé és dolent: hi ha pintades a l’interior, cruis a l’entrada perquè el marge sembla que ha bufat, brutícia a l’interior i al seu voltant, etc. Aquesta situació s’ha agreujat d’ençà que la construcció del segon centre de salut d’Inca i la urbanització de nous carrers en el Camp d’Oca l’han deixat més exposat a les accions vandàliques. Arran de les denúncies del nostre grup municipal, l’Ajuntament protegí l’entrada al seu interior de manera provisional, però ha resultat insuficient perquè algú ha desenganxat la barrera i novament és accessible amb el perill que això podria comportar per a la seguretat”.

Antoni Rodríguez apunta que “els Qânats és un bé patrimonial desconegut per a la majoria dels inquers. La urbanització de la zona del Camp d’Oca, on s’ubica, ha fet que sigui un element de més fàcil accés, però també més fràgil. És necessari rehabilitar-lo per a poder conservar el seu valor històric i patrimonial i donar-lo a conèixer als inquers i als visitants”. 


Feu un comentari

Paste your AdWords Remarketing code here