Demanen a l’Ajuntament d’Inca que elabori un protocol per combatre les conseqüències socials dels desnonaments dels habitatges a Inca
El grup municipal PSM-IniciativaVerds d’Inca ha registrat aquest matí una moció en la qual demananen a l’Ajuntament d’Inca que insti el Govern de l’Estat a promoure una llei que permeti l’alliberament d’un crèdit hipotecari saldant-lo amb la dació en pagament del bé hipotecat. Així mateix, proposen al consistori inquer que proposi al Govern de l’Estat l’aprovació d’una moratòria o que s’implementin les mesures necessàries per a paralitzar els desnonaments de les famílies en situació d’insolvència sobrevinguda i involuntària.
Andreu Caballero, regidor de PSM-IniciativaVerds a l’Ajuntament d’Inca, explica que “l’augment continu del preu dels immobles en els darrers anys va provocar una bimbolla especulativa que ha provocat un cruel parany per a molts de ciutadans que havien fet un esforç per adquirir un habitatge: quan no han pogut fer front als pagaments de la hipoteca, la pèrdua de l’immoble hipotecat no sempre ha resultat suficient per saldar el deute, amb la paradoxa de mantenir-se com a deutor tot i perdre la propietat de la casa l’adquisició de la qual havia estat el motiu del deute”.
A parer d’Andreu Caballero, “les entitats financeres no només són corresponsables d’aquesta situació, sinó que n’han estat impulsores decidides i necessàries. Ara, han d’assumir les conseqüències en el desencert en l’avaluació dels riscos: sobre el valor dels immobles i la seva evolució o sobre la solvència dels clients”.
Segons el regidor de PSM-IniciativaVerds, “l’actual regulació augmenta encara la injustícia i els greuges. En efecte, en l’execució hipotecària, l’habitatge surt a subhasta i, cas de no haver-hi postors, la llei d’enjudiciament civil (LEC) 1/2000 preveu la possibilitat que el banc s’adjudiqui l’habitatge pel 50% del valor de taxació. L’abús és evident, i serveix de mostra de com la legislació afavoreix la banca, que segueix tenint directius amb uns salaris obscens, en perjudici de ciutadans que han fet un enorme esforç endeutant-se per dècades per aconseguir un habitatge i que es poden trobar en la situació de, tot i perdre’l, seguir devent quantitats importants, amb un risc evident de caure en l’exclusió social”.
Andreu Caballero considera que totes les administracions públiques han d’actuar davant aquesta problemàtica i, per això, també sol·licitarà a l’Ajuntament d’Inca que estableixi un protocol per orientar les mesures que es puguin implementar per combatre les conseqüències socials dels desnonaments dels habitatges a Inca.