MÉS per Inca ha presentat una moció en la que es proposa que l’Ajuntament d’Inca contracti progressivament en els edificis municipals i a l’enllumenat públic el subministrament d’electricitat 100% renovable, preferiblement per part d’empreses que només comercialitzin energia renovable i/o amb un clar compromís social. Aquesta proposta s’emmarca en compromisos previs de l’Ajuntament d’Inca, com l’adhesió al Pacte de batles per l’energia sostenible, que establia un compromís de reducció d’emissions del Pacte dels batles per l’energia sostenible que establia un compromís de reducció del 20% i de consum del 20% d’energia renovable pel 2020.
Des de MÉS per Inca es critica el model de consum energètic, que és clarament insostenible, basat en un consum de combustibles fòssils i l’emissió de gasos amb capacitat per a modificar els vectors ambientals. En el cas concret de Mallorca, la major part de la generació elèctrica és a base de carbó, mentre que la generació a partir d’energies renovables està al voltant del 3%. Biel Frontera, portaveu de MÉS per Inca, considera que “els governs locals estam en l’obligació de promoure accions per atenuar els efectes del canvi climàtic, a més de fer-nos corresponsables dels acords vinculants sorgits de la Conferencia de París sobre el Clima (COP21), celebrada el desembre de 2015”.
MÉS per Inca també proposa dur a terme altres accions per millorar l’eficiència energètica als d’edificis i a les instal·lacions municipal, a més d’estudiar la possibilitat d’aplicar nous incentius fiscals per promoure que les llars i empreses del municipi promoguin instal·lacions
d’energia renovable pròpies. També es proposa fer un inventari dels terrats, cobertes i espais de titularitat municipal susceptibles d’acollir instal·lacions de generació renovable.
La proposta de MÉS per Inca podria ser compatible amb l’adhesió a la central de compres recentment anunciada per la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), amb la que es preveu treure concurs el subministrament d’energia de tots aquells municipis que hi participin, sempre i quan la FELIB decideixi incorporar com a criteris l’obligació de que l’energia sigui 100% renovable. “Des de MÉS per Inca opinam que la proposta de la FELIB pot ser molt beneficiosa per les entitats locals de les Illes Balears, però també ho hauria de ser per al medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. Des de les institucions públiques hem de donar suport a les energies renovables, així com ja ha decidit fer el Govern de les Illes Balears i moltes persones a títol individual”, ha afegit Biel Frontera.