Aquest dijous 3 de setembre, MÉS per Inca presentarà una moció per l’acolliment temporal de refugiats. Una moció que també presentaran Esquerra Oberta de Calvià, MÉS per Andratx i l’ajuntament d’Esporles, entre d’altres
4 milions de siris s’han refugiat en països veïns fugint de la guerra, els quals han arribat a una situació de col·lapse en relació a la seva capacitat d’acollida. El flux d’arribada de persones que han de partir de ca seva per poder sobreviure no deixa d’augmentar. Aquesta setmana passada, en concret el dimecres 26 d’agost la policia d’Hongria va interceptar 3.241 persones, entre ells 700 menors, després de travessar la frontera de manera il·legal des de Sèrbia. Majoritàriament provenen de països en conflicte, com Síria, l’Afganistan i el Pakistan, i aspiren a sol·licitar asil en algun país de la Unió Europea.
Cal recordar que prop de 600.000 persones van demanar asil polític a Europa l’any 2014, de les quals la Comissió Europea va plantejar a l’estat espanyol l’acollida de 4.288. Davant d’aquesta demanda de la Unió Europea, el govern de Mariano Rajoy només va oferir una quota de recol·locació de 1.300. Davant la manca de sensibilitat i d’interès de l’Estat espanyol per donar resposta a aquesta situació d’emergència humanitària, MÉs per Mallorca presentarà a diferents municipis una moció en la qual es reclama a l’Estat un canvi a la seva política, i al mateix temps, l’ofereiment del municipi a acollir, segons les capacitats, a aquestes persones que necessiten la nostra solidaritat.
En aquest sentit la moció que MÉS per Inca presentarà aquest dijous recull aquesta consciència i sensibilitat que s’està fent sentir cada vegada amb més força a diferents indrets. “Les institucions democràtiques europees haurien d’agafar el testimoni d’aquestes manifestacions de suport, deixar enrere les polítiques per crear una Europa-Fortalesa, i donar un gir a les polítiques d’asil i de cooperació amb els països empobrits del Mediterrani”, assenyala el text, a la vegada que destaca el paper que poden desenvolupar els municipis de Mallorca. “Les administracions locals poden col·laborar amb la seva disposició a acollir persones de forma temporal, en funció de les seves capacitats.”
A la proposta que presentarà el regidor de MÉS per Inca, Biel Frontera, el Ple de l’Ajuntament d’Inca sol·licita al govern de l’estat espanyol un compromís ferm amb les persones refugiades, “rectificant la postura presa a la darrera reunió de ministres de justícia i interior de la Unió Europea i l’anunci de la seva predisposició a acollir les persones refugiades que proposava la Comissió Europea”.