MÉS per Inca i el Memorial de l’Oblit

  • Diumenge dia 19 de febrer per primera vegada a Inca s’ha fet un homenatge institucional a les víctimes del franquisme.
  • L’agrupació MÉS per Inca dóna la benvinguda a l’acte després de dur endavant durant aquests anys passats el Memorial Antoni Mateu.

L’any 2005 l’agrupació local de PSM d’Inca celebrava per primera vegada el memorial Antoni Mateu. Anteriorment a aquesta data, l’agrupació ja havia fet actes puntuals de record a les víctimes de la repressió franquista com per exemple unes jornades d’estudis dedicades al batle inquer Antoni Mateu a les quals hi participaren diferents historiadors. Aquells memorials, que s’han celebrat de forma ininterrompuda des de 2005 fins a 2016, sempre es feren amb un esperit conciliador i obert a la participació d’entitats, associacions i agrupacions de partits polítics locals.

Els darrers anys el memorial Antoni Mateu ha recordat persones i
fets d’aquella II República, de la Guerra Civil i de la repressió franquista. Des d’un vessant reivindicatiu s’ha anat obrint pas a la necessitat de recuperar la memòria d’unes vides silenciades d’una forma tan violenta que fins i tot obligà a la por, a no d’aquells fatídics instants.

Els darrers anys MÉS per Inca ha reunit entorn de l’escultura de Monument al Silenci, vora la plaça Mallorca, una munió de persones que d’una manera o l’altra han fet evident que el silenci violent de la desmemòria no era bo. Hem parlat de dones represaliades, hem escoltat cartes de presoners condemnats a mort, hem recobrat el testimoni de vides joves truncades per la guerra, hem reviscut les biografies de polítics i sindicalistes de la II República.

Però l’homenatge als homes i les dones que hagueren de pagar amb la seva vida el compromís per fer possible un món millor pertany a tots i cada un de nosaltres i cal que habiti la nostra tasca diària, la tasca de tots. És per això que MÉS per Inca saluda amb emoció la nova etapa del memorial Antoni Mateu enguany ja fet realitat institucional. De fet era una de les nostres aspiracions quan entrarem a formar part de l’equip de govern de l’Ajuntament ja que és un deure de tot el poble i de la institució que el representa poder recordar i fer memòria de les víctimes i dels ideals pels quals lluitaren. Des de l’agrupació MÉS per Inca durem ben endins del cor la satisfacció d’haver contribuït durant aquests anys passats a guardar la memòria tal i com continuarem fent. Des d’aquí volem donar les gràcies a les famílies, a les entitats, a la comissió 24 F d’Inca i de Palma, als representants institucionals, als alumnes dels instituts d’Inca i a totes les persones i que enguany ens han acompanyat per fer més gran la dimensió de l’acte.

De totes formes encara queda camí per recórrer. En l’àmbit autonòmic l’elaboració d’una Llei de fosses també era una de les nostres aspiracions. No pot ser millor notícia per a les famílies saber que s’estan obrint les fosses on hi ha enterrades persones assassinades durant la Guerra Civil. És una manera més de donar consol a les famílies dels represaliats i fer complir el seu dret a una reparació justa. També sabem que s’han de retirar dels carrers de la ciutat d’Inca i de la resta de municipis de les Balears qualsevol símbol que no respecti la legislació vigent.

Però cal seguir investigant els crims del franquisme per completar la transició a la democràcia amb una adequada aplicació dels principis, internacionalment reconeguts, de veritat, justícia i reparació. És absolutament necessari que l’Estat espanyol declari nul·les de ple dret les sentències dels tribunals repressius de Franco. Si així es fes, les víctimes del franquisme serien finalment rehabilitades i declarades formalment innocents.

Feu un comentari

Paste your AdWords Remarketing code here