MÉS per Inca proposa que Sareb (banc dolent) cedeixi a l’IBAVI els habitatges desocupats que té a Inca

MÉS per Inca ha presentat una moció en la que s’insta a Sareb a cedir a l’IBAVI els seus habitatges desocupats i que estiguin en bones condicions d’habitabilitat perquè passin a formar part del parc públic d’habitatge destinat a lloguer social a les Illes Balears.

Sareb, popularment conegut com en “banc dolent”, és la societat financera creada pel govern de l’Estat l’any 2012 per concentrar els actius tòxics de les entitats financeres rescatades pel FROB. Biel Frontera, portaveu del grup municipal de MÉS per Inca, assenyala que “el 2012 es perdé una oportunitat històrica de crear un gran parc públic d’habitatge amb els actius que varen passar de les entitats rescatades al Sareb. Aquesta entitat compta entre els seus actius més de 50.000 habitatges, però el seu objectiu no ha estat mai el de promoure les condicions per fer efectiu el dret a un habitatge digne i adequat”.

Aquest mes de desembre, Sareb ha anunciat que posa en lloguer 1.100 habitatges, però cap d’ells a les Illes Balears. A la seva pàgina web hi apareixerien 22 habitatges a la venta ubicats al municipi d’Inca i uns 300 a les Illes Balears. Alguns estudis estimen que l’entitat disposa més de 100 immobles al nostre municipi i més de 1.000 a les Balears.

L’IBAVI i Sareb varen anunciar el mes d’octubre de l’any 2015 un conveni en funció del qual l’IBAVI podria disposar d’un total de 75 habitatges procedents de Sareb per destinar-los a lloguer social, alguns dels quals ubicats a la nostra ciutat. Un any després, Sareb només ha entregat 24 immobles en les condicions fixades. Biel Frontera reconeix que “a la nostra ciutat hi ha una forta demanda de lloguer social, amb una llista d’espera d’un total de 142 persones segons dades de l’IBAVI. És necessari fer front amb celeritat a aquesta demanda, i és per això que instam a Sareb a cedir la gestió dels seus habitatges desocupats a l’Institut Balear de l’Habitatge”. “La majoria d’habitatges que hem trobat a la venta a la pàgina web del Sareb són d’obra nova, pel que no entenem quines dificultats pot haver tingut Sareb per complir el conveni signat l’any passat”.

La moció presentada per MÉS per Inca també proposa millorar la transparència del Sareb, demanant que informi anualment als municipis sobre els habitatges que formen part dels seus actius. Finalment, MÉS també proposa que el Ple de l’Ajuntament d’Inca doni suport a l’obligació de cessió dels habitatges desocupats dels grans tenidors prevista a l’Avantprojecte de llei de l’habitatge de les Illes Balears.

captura_immobles_sareb_inca

Text de la Moció

MOCIÓ PER LA CESSIÓ D’HABITATGES DE SAREB A L’IBAVI, AMB L’OBJECTIU D’AUGMENTAR EL PARC PÚBLIC D’HABITATGE DE LLOGUER

El grup municipal MÉS per Inca presenta per la seva aprovació per part d’aquest plenari la següent:

MOCIÓ

Per Reial Decret Llei 24/2012, de 31 d’agost, al desembre del 2012 es va constituir la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb, també conegut com el “banc dolent”), una societat creada com a instrument per permetre la concentració d’actius considerats com a problemàtics (actius tòxics), per facilitar-ne la seva gestió i establir un marc de sanejament de caràcter comptable i financer per a les entitats financeres rescatades pel FROB.

Tot i que Sareb gestiona més de 50.000 habitatges, el Reial Decret no estableix cap norma sobre la gestió d’aquests actius, sobre la conveniència de destinar els habitatges a algun tipus de finalitat social. Així, es perdé una oportunitat històrica de crear un gran parc públic d’habitatge, fet que hauria estat en consonància amb l’article 47 de la Constitució Espanyola, que disposa: “Tots els espanyols tenen dret a un habitatge digne i adequat. Els poders públics promouran les condicions necessàries i establiran les normes pertinents per tal de fer efectiu aquest dret […]”.

L’IBAVI i Sareb varen anunciar el mes d’octubre de l’any 2015 un conveni en funció del qual l’IBAVI podria disposar d’un total de 75 habitatges procedents de Sareb per destinar-los a lloguer social, alguns dels quals ubicats a la nostra ciutat. Poc més d’un any després, Sareb només ha entregat 24 immobles en les condicions fixades, i altres no s’han acceptat ja que s’havien d’invertir més de 7.000 euros per fer-los habitables.

Aquest mes de desembre, Sareb ha anunciat que posa en lloguer 1.100 habitatges, encara que cap a les Illes Balears, i a més a més, sense cap tipus de criteri social més que el de fer créixer la disponibilitat d’habitatge.

En funció de les xifres que aporta Sareb al seu informe d’activitat de 2016, es pot estimar que aquesta societat disposa d’uns 1.000 habitatges a les Illes Balears. D’aquests, 301 apareixen a la venta a la seva pàgina web, 22 dels quals ubicats a Inca.

L’Avantprojecte de llei de l’habitatge de les Illes Balears preveu, encertadament, que el grans tenidors que disposin d’habitatges desocupats hauran de cedir-ne la gestió a l’Institut Balear de l’Habitatge (IBAVI). Però les emergències socials no entenen de temps legislatius, i és necessari fer front amb celeritat a la demanda de lloguer social al nostre municipi (segons dades de l’IBAVI, un total de 142 persones del nostre municipi estan a l’espera d’un lloguer social).

Per tot això, el grup municipal de MÉS per Inca proposa al ple l’adopció del següents

ACORDS

1.- El Ple de l’Ajuntament d’Inca insta al Ministeri d’Economia a promoure els canvis necessaris a Sareb perquè la seva missió inclogui també el dret a un habitatge digne i adequat.

2.- El Ple de l’Ajuntament d’Inca insta a Sareb a informar anualment als municipis sobre els habitatges que formen part dels seus actius.

3.- El Ple de l’Ajuntament d’Inca insta a Sareb a ampliar el conveni actual amb l’IBAVI i a cedir els seus habitatges desocupats i que estiguin en bones condicions d’habilibilitat perquè passin a formar part del parc públic d’habitatge destinat a lloguer social a les Illes Balears.

4.- El Ple de l’Ajuntament d’Inca dóna suport a l’obligació de cessió dels habitatges desocupats dels grans tenidors prevista a l’Avantprojecte de llei de l’habitatge de les Illes Balears.

5.- Aquests acords es traslladaran al govern de l’Estat espanyol, al Govern de les Illes Balears, al Parlament de les Illes Balears, a Sareb i a la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca de Mallorca.
Inca, 19 de desembre de 2016

Feu un comentari

Paste your AdWords Remarketing code here