Entrevista a Antoni Rodríguez al setmanari Dijous: “La nostra prioritat serà millorar el benestar de les persones”

01-arodriguez

Antoni Rodríguez, el candidat a la batlia per la coalició MÉS per Inca, combina aquella frescor dels que arriben a la política per millorar la seva ciutat i aquella experiència dels que han gestionat els assumptes públics. Rodríguez, durant l’anterior legislatura, va estar al capdavant de la gerència del CDEIB i el centre Bit d’Inca. Va néixer el 1960 i des de fa anys treballa a IES Pau Casesnoves d’Inca. Roba temps al temps per dedicar-se a escriure, una de les seves passions, i que l’han conduït a publicar una obra força interessant.

– Molts inquers i inqueres critiquen les obres de reforma de la Plaça Mallorca. Què en diu MÉS, d’això? Per començar, s’ha de resoldre el contenciós que té l’Ajuntament amb l’empresa. Aquesta plaça necessita fer-se neta i arreglar-la. Volem demanar l’opinió als ciutadans perquè diguin que s’ha de fer per embellir una plaça que ara, per exemple, té la zona de jocs infantils molt abandonats.

– Què pots aportar a favor d’un comerç local que sembla que no es recupera de la crisi? Des de MÉS donarem un fort impuls al comerç local. Impulsarem Inca com una zona comercial a l’aire lliure i crearem la figura del coordinador comercial que impulsi el comerç. Volem aconseguir que el màxim d’inquers comprin a Inca i que els externs s’hi acostin i per això necessitam atreure persones, clients. Venir a Inca no ha de ser un problema, per això hem de tenir els aparcaments soterrats oberts. Tant l’aparcament de la Plaça Mallorca com el de la Plaça Antoni Mateu s’han de treure a concurs públic i fer possible que siguin empreses de caire social les que en tenguin la concessió. Al concurs públic es pot incentivar aquelles empreses que tenen un sentit social i que treballen amb persones amb necessitats específiques.

– Comerç local o franquícies? Per suposat que som un defensor del comerç local i de qualitat. Ja sé que des de l’ajuntament no podem intervenir en segons quins aspectes i que Inca ha d’estar oberta a totes les ofertes, però un govern municipal de MÉS ha de promocionar els comerços locals i fer-ne campanyes. Creim que l’oferta cultural pot conjuntar molt bé amb la oferta comercial d’Inca.

– Què vols dir amb això de conjuntar oci i compres a Inca? M’explic. El teatre pot ser un exemple de la combinació d’oci, cultura i compres. Hem d’atreure visitants a partir d’una bona oferta cultural de qualitat i a partir de l’oci. Llavors s’han d’aprofitar aquests visitants per a que entrin als comerços i als restaurants que tenim.

– La reforma del Teatre Principal és… La gestió de la reforma actual ha estat molt negativa. Però allò que també preocupa és el dia després d’inaugurar les obres. El PP no ha parlat de la programació ni l’explotació del teatre. Han parlat molt de la rehabilitació. Pensam que s’ha de donar preferència per la producció pròpia, que ha de ser prioritària. S’han de cercar esdeveniments únics a la programació del teatre que no es trobin a un altre escenari i atreure públic interessat.

– S’havia previst una ronda urbana fa uns vint anys que tenia un ampli consens, però el PP vol un projecte totalment diferent. Què en penses de la ronda que ha planificat el PP? Allò que necessitam a Inca és una ronda urbana, com la de sa Pobla per exemple. Volem una ronda que unesqui els punts de la ciutat al nord. Jo no vull una nova carretera. Això que vol fer el PP és una variant que facilita que la gent de Palma vagi amb rapidesa fins a Lluc. Per res resol la mobilitat de dins Inca i consumeix territori d’una de les zones més interessants de la ciutat.

– Dia 24, si els resultats són positius per a MÉS, podreu governar la ciutat d’Inca. Quina serà la teva primera decisió, la teva primera acció de govern? Si els inquers i les inqueres em donen la seva confiança, consider que és urgent millorar el benestar social de les persones. Inca necessita mà de metge. No només són més necessaris els recursos econòmics per a l’àrea de Benestar Social, sinó que se n’ha de fer una millor gestió. L’actual govern del PP ha deixat de gastar un milió quatre-cents mil euros en quatre anys a l’àrea de serveis socials. I això ho han fent amb l’actual situació de crisi, això és inadmissible. Aquests darrers anys des de serveis socials s’ha treball l’almoina. Les persones no necessitam almoina, tenim el dret de rebre les ajudes que ens corresponguin i no perquè ens ho doni una regidora. Hi ha d’haver protocols per ajudar a qui ho necessiti i no donar almoina per la decisió d’un polític.

– Hi ha persones que tenen dificultats per pagar la contribució, el famós IBI. Creus que aquest impost s’ha de pujar o rebaixar? La contribució, l’IBI s’ha de revisar. Estam pendents de la revisió catastral, una revisió que en cap cas volem que suposi una pujada d’impostos. Allò que sí tenc clar és que qui té molt ha de pagar molt. Qui no en té tant ha de pagar menys. A més revisarem les bonificacions dels imposts per fer-les més efectives.

– Els darrers anys s’ha comprovat que a Inca no hi ha prou places escolars i que algun centre, com el de Llevant, acull un percentatge massa elevat d’alumnes amb necessitats. Hi ha una solució a tot això? El primer que farem serà oferir un solar a la conselleria d’Educació per tal que hi faci un nou centre educatiu. Escoltarem la comunitat educativa per tal de saber on és millor que hi hagi la nova escola de dues línies. Aquest nou centre hauria de donar cabuda a l’alumnat de Llevant. Des de MÉS proposam tancar Llevant, reformar per complet l’edifici i fer-lo seu de l’escola oficial d’idiomes. Els alumnes de Llevant anirien a un centre completament nou.

– Com gestionareu el dia a dia de l’ajuntament? Gestionarem amb transparència. Posarem els números públics a l’abast de tothom. Qui vulgui conèixer amb que gastarem els doblers ho podrà fer. Les meves butxaques i les de tots els polítics d’Inca seran butxaques de vidre. A més crec que els inquers i les inqueres han de participar en l’elaboració dels pressuposts. Els ciutadans podran decidir quants recursos s’han de destinar a determinades partides. Amb la informació que donarem als ciutadans ells podran decidir on van part dels seus imposts.

– La cultura que es fa des de l’ajuntament consideres que és… La política cultural necessita un gir de 180 graus. Aquest canvi el volem fer amb el suport de les entitats i les persones que formen el Consell Municipal de Cultura. No són necessaris molts doblers per canviar la situació, però sí que s’han de refrescar les idees. També tenim pensat fer una auditoria de tota l’àrea de cultura i realitzar una memòria de tot allò que es fa i saber quin cost té. El Consell Municipal de Cultura ha estat molt poc actiu. Estic convinçut que el Consell pot servir per molt més del que ha estat fins ara. Allà les entitats i les persones han de poder tractar sobre les iniciatives culturals. Els pròxims anys, quan la reforma del Teatre vaig endavant, pens que el Teatre ha de ser el buc insígnia de la regidoria de cultura.

– Què ofereix MÉS que els altres partits no ofereixen? El projecte de MÉS és participatiu. Tant el PP com el PSOE parlem molt de “jo faré”. En canvi, MÉS proposa “entre tots farem”. Volem gent que aporti idees per fer un bon canvi. Volem una majoria progressista i estable que governi Inca els propers anys. Si tenim la confiança dels inquers, en entrar al govern, prioritzarem el benestar social, l’educació i la formació, la cultura, el manteniment i els serveis. Necessitam una ciutat ben mantinguda, neta, agradaable. També volem potenciar tots els consells municipals. Els darrers anys aquests consells han estat poc actius. Per exemple, el consell de benestar social no s’ha convocat en 4 anys. La regidora em deia que per manca de temps a l’agenda no l’havia convocat.

– Qui forma part de les llistes de MÉS? Amb això també ens diferenciam de la resta de llistes. La de MÉS està elegida per primàries. Moltes persones hi varen participar en aquesta elecció. És una llista paritària amb el mateix nombre d’homes i dones. Tot això ens fa diferents a la resta de partits. A MÉS partim de les bases. Les persones que estan a la llista hi són per decisió pròpia i perquè més de 300 persones varen decidir l’ordre a la llista. Hi trobareu persones de tots els àmbits: comerciants, jubilats, mestres, comercials, funcionaris, aturats, joves, gent del món de la cultura… Tots ells són gent amb inquietuds, persones valentes que han fet una passa endavant per estar en política.

­-El setmanari DIJOUS li ofereix l’oportunitat de dirigir-se als inquers i inqueres. Quin darrer missatge vol transmetre? Els darrers 4 anys han estat molt durs tant a l’àmbit municipal com a l’autonòmic. Molta gent ha patit: atur, salaris baixos… En educació s’ha generat molta crispació i cent mil persones sortiren al carrer per dir prou. Per això vull recordar que indignar-se no basta, a Inca demanam més.

Feu un comentari

Paste your AdWords Remarketing code here