PSM-IniciativaVerds alerta dels alts índex de contaminació atmosfèrica detectats a Inca

PSM-IniciativaVerds alerta de l’alt nivell de contaminació de l’aire a Inca, ocasionat principalment per la intensitat de trànsit de vehicles i que ha estat detectat gràcies a un estudi que ha elaborat el Govern de les Illes a partir de la campanya de vigilància de qualitat de l’aire realitzada entre els mesos de febrer i abril de 2011.

La coalició nacionalista i ecosocialista critica que el govern popular de l’Ajuntament d’Inca no hagi realitzat cap acció per reparar aquesta situació des de que ha tingut coneixement de l’informe. David Abril, coordinador d’IniciativaVerds i director general de Canvi Climàtic i Educació Ambiental en el moment de realitzar la campanya, recorda que “un bon nombre de regidors de l’equip de govern municipal assistiren a la roda de premsa de presentació de la campanya a Inca, però d’ençà que tenen coneixement de l’informe, això és des del mes de juliol, no han pres cap iniciativa i ni tan sols han informat a les AMPAS ni al fòrum de l’AL21. A Palma, uns indicadors menors, feren saltar les alarmes i redactaren un pla de qualitat de l’aire”.

Andreu Caballero, regidor de PSM-IniciativaVerds, manifesta que “resulta increïble l’actitud de l’equip de govern municipal. Tenen un informe que alerta de l’alt nivell de contaminació de l’aire a la nostra ciutat i es limiten a penjar-lo a la web de l’Ajuntament, sense prendre cap tipus de mesura o d’iniciativa per reconduir aquesta situació”. En aquest sentit, el regidor de PSM-IniciativaVerds anuncia que “davant la inacció de l’equip de govern municipal i d’acord amb la Llei 34/2007, de 15 de novembre, de qualitat de l’aire i protecció de l’atmosfera, hem presentat una moció per reclamar a l’Ajuntament d’Inca que elabori un pla municipal d’acció de millora de la qualitat de l’aire, d’una manera participada i tenint especialment en compte els fòrums de l’A21L i les APIMA dels centres educatius”.

Per la seva banda, Biel Frontera, coordinador d’IniciativaVerds a Inca, explica que “d’acord amb aquest estudi realitzat pel Govern de les Illes Balears, els valors de diòxid de nitrogen (NO2) detectats a Inca són superiors als límits fixats per llei i per la Organització Mundial de la Salut. A la Gran Via Colom, es varen registrar cinc superacions del límit d’emissions de NO2 en una hora, fixat en 200 µg/m3, amb un registre màxim de 274 µg/m3. D’altra banda, els valors mitjans assolits durant la campanya han estat de 52 µg/m3 a Plaça Mallorca i de 62 µg/m3 a Gran Via de Colom, superiors ambdós als 40 µg/m3 legislats com a límit anual per a la protecció de la salut. Aquests valor són molt elevats fins i tot si es comparen amb els que s’assoleixen en altres indrets d’elevada intensitat de trànsit de vehicles. Així, per exemple, l’Avinguda Gabriel Alomar i Villalonga, de Palma, va assolir l’any 2010 un valor mitjà de 42 µg/m3, valor elevat, però sensiblement inferior als valors registrats a Inca”.

PSM-IniciativaVerds recorda que “segons l’Organització Mundial de la Salut, s’ha comprovat en estudis epidemiològics que els símptomes de bronquitis dels nens asmàtics augmenten en associació amb la concentració anual de NO2, i que el menor augment de la funció pulmonar en els nens està vinculat a concentracions elevades de NO2 en comunitats ja sotmeses als nivells actuals en el medi ambient urbà d’Amèrica del Nord i Europa”.

Feu un comentari

Paste your AdWords Remarketing code here